Allah bukan Plan B

Konflik-konflik yang seringkali hadir dalam kehidupan seorang manusia merupakan qada' dan qadar (ketentuan) daripada Allah S.W.T. Kita yang namanya hamba, sangat perlu untuk sedar dan menerima hakikat bahawa sesungguhnya antara tujuan penciptaan manusia adalah untuk diuji dan dinilai oleh Allah S.W.T. Malangnya akal manusia yang pendek membuatkan kita terlalu prejudis dan bersangka buruk dengan ketetapan yang telah Dia aturkan.

Bukan semua ketetapan yang baik pada pandangan kita, semudahnya boleh kita takrifkan sebagai rahmat. Bukan semua ketentuan yang buruk pada penglihatan kita boleh terus kita hukum sebagai musibah dari Tuhan. Kadang-kala Allah turunkan ujian dalam kenikmatan, dan dikurniakan nikmat dalam kesusahan dan ujian. Malah sebenarnya semua yang Allah aturkan, baik nikmat mahupun ujian merupakan sebahagian daripada kehidupan.

Analogi

Al-kisah ombak di lautan yang luas.

Sedang ombak menikmati indahnya tiupan angin di lautan yang terhampar luas, dia melihat ombak lain yang berada tidak jauh di hadapannya menghempas batu-batu di tepian pantai. Menyedari tidak lama lagi dia juga akan menerima nasib yang sama, dia berasa sedih.

“Bagaimana sekarang ini? Adakah aku juga akhirnya akan menghempas batu-batu itu? Pasti sangat menyakitkan.”

Kemudian datang ombak yang lain. Melihatkan ombak tadi sedang bersedih, lantas dia bertanya:

“Kenapa engkau kelihatan sedih?”

Ombak yang sedih tadi menjawab:

“Engkau tidak tahukah kita semua akan melanggar batu-batu besar di hujung sana. Entah apa akan jadi kepada kita selepas itu. Malang sungguh nasib kita menjadi ombak.”

Ombak lain tadi kemudiannya membalas:

“Tidak. Bukan begitu. Kita bukannya ombak. Kita sebahagian daripada lautan.”
 
 

 ******
 
Persis ombak yang sebahagian daripada lautan, begitulah juga ujian yang sebenarnya merupakan sebahagian daripada kehidupan. Hakikatnya ujian itu bukan semata-mata ujian. Ianya manifestasi kehidupan hamba-hamba yang beriman. Sedangkan Rasulullah S.A.W yang merupakan kekasih Allah lagi diuji, inikan pula kita umat baginda. Allah S.A.W telah telah berfirman:

"Adakah patut kamu menyangka bahawa kamu akan masuk syurga, padahal belum sampai kepada kamu (ujian dan cubaan) seperti yang telah berlaku kepada orang-orang yang terdahulu daripada kamu? Mereka telah ditimpa kepapaan (kemusnahan hartabenda) dan serangan penyakit, serta digoncangkan (oleh ancaman bahaya musuh), sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang yang beriman yang ada bersamanya: Bilakah (datangnya) pertolongan Allah?" Ketahuilah sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat (asalkan kamu bersabar dan berpegang teguh kepada ugama Allah)." (Al-Baqarah: 214)

Hikmah

Kerana itu, yang menjadi pertimbangan kepada Allah kemudiannya adalah bagaimana manusia beriman tadi menghadapi konflik-konflik tersebut. Sama ada melalui jalan kebaikan ataupun kejahatan. Manusia yang beriman tidak terus menyalahkan Tuhan atas sesuatu yang telah ditetapkan. Kerana mereka beriman bahawa sebaik-baik perancang itu adalah Allah S.W.T. Dia yang Maha Menciptakan dan menetapkan segala sesuatu.

Kerana mereka juga tahu Allah jualah tempat sebaik-baiknya meletakan pengharapan untuk suatu kehidupan.

Firman Allah S.W.T:

"Sesungguhnya mereka telah berlumba-lumba dalam usaha-usaha kebaikan, dan mereka berdoa kepada Kami dengan penuh harap dan takut, dan mereka itulah adalah orang-orang yang tunduk hatinya kepada Kami." (Al-Anbiya': 90)

Mereka akan terus berusaha untuk mencari redha Allah S.W.T Selain terus menanamkan sifat sabar dan redha, manusia beriman akan sentiasa yakin ada hikmah yang tersembunyi di sebalik aturan Ilahi. Seperti yang sudah dinyatakan sebelum ini, tidak semua musibah yang terlihat buruk pada permulaannya, akan tetap buruk sehingga pengakhiran. Kerana itu, orang beriman harus bijak mengambil peluang. Sebagaimana peribahasa cina yang bermaksud:
 
‘When the wind of change blows, some build walls, while others build windmills.’
 
Bukan pilihan kedua

Antara peluang dan ruang paling besar yang Allah kurniakan bersama ujian, adalah kesedaran untuk hamba-hambaNya kembali kepada Tuhan. Sudah menjadi fitrah manusia yang lemah, akan terus teringatkan Allah yang Maha Kuat ketika waktu yang menghimpit. ‘Allah..’ Itulah kata yang spontan terucap apabila ditimpa sesuatu musibah. Silapnya kita kerana merasakan diri sangat lemah hanya apabila ditimpa ujian. Saat senang diulit kemewahan, entah mana ingatan pada Tuhan.

Sampai bila mahu begitu? Sampai bila mahu berTuhan hanya ketika senang? Ingatlah, Allah tetap sama saat kita susah mahupun senang. Allah tetap yang Maha Kuat, Yang Maha Agung. Andai sahaja kita tidak meletakkan Allah sebagai pilihan kedua, pasti segala rencana yang Dia aturkan mampu kita hadapi dengan baik sebagaimana layaknya seorang hamba. Kerana itu, Allah berikan kepada manusia hak untuk memilih berbekalkan Al-Quran dan As-sunnah yang dipandu dengan akal yang waras. Sabda Rasulullah S.A.W:

"Sesungguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara yang mana kamu tidak akan sesat buat selama-lamanya selagi berpegang dengan keduanya, iaitu Kitab Allah (Al-Quran) dan sunnah RasulNya" (Hadis Riwayat Muslim)

Supaya manusia tahu dengan berlalunya waktu maka berlalulah juga kesusahan mahupun kesenangan. Supaya manusia memahami bahawa nikmat dan ujian semuanya sebahagian daripada kehidupan. Supaya manusia sedar, mereka hanyalah hamba yang hidup berTuhan.
 

Comments

Popular posts from this blog

Umur bertambah,Usia berkurang

Perubahan : Menjadi lebih baik dan sentiasa baik.

Belajar Perlu Berguru