Posts

Showing posts from January, 2010

Smile The Sweetest... :)

Image
smile the sweetest... :) herm...terlalu banyak untuk difikirkan..terlalu banyak yang perlu dilakukan.. la yukallifullahu nafsan illa wus'aha..Allah dah janji..terlalu banyak Allah telah janjikan untuk hambanya..dan Allah tidak akan pernah memungkiri janji yang dibuat..hambanya tidak akan diuji jika hamba tersebut tidak mampu untuk menghadapinya..
Still trying to adapt myself with the situation..seminggu ada 168 jam..70 jam untuk belajar..maybe dalam 15 jam siapkan homework..juz imagine,7 pagi sampai 5 petang(sight)..waa..tiap2 hari otak wat fitness..fit gak arr otak wafi..haha..nseb la kalau malam tue xde kelas,tapi kalau tiba-tiba ada kelas malam,x tido la malam tue siapkan homework..xpe2,ada 24 jam sehari..so,manage betul-betul..haha..maybe tahun nie xde istilah untuk rehat dan tidur yang berkualiti..redha je la.. Moga diri ini sentiasa ingat akan untuk sentiasa berdoa..moga-moga natijah di kemudian hari setimpal dengan usaha yang dilakukan..
Alhamdulillah,persahabatan itu terlalu …

Manusia dan Pensel..

Image
Alkisah... Seorang anak bertanya kepada neneknya yang sedang menulis sebuah surat.
“Nenek lagi menulis tentang pengalaman kita ya? atau tentang aku?”

Mendengar pertanyaan si cucu, sang nenek berhenti menulis dan berkata
kepada cucunya,
“Sebenarnya nenek sedang menulis tentang kamu,
tapi ada yang lebih penting dari isi tulisan ini yaitu pensil yang nenek pakai.”

“Nenek harap kamu bakal seperti pensil ini ketika kamu besar nanti” ujar si nenek lagi.
Mendengar jawab ini, si cucu kemudian melihat pensilnya dan
bertanya kembali kepada si nenek ketika dia melihat tidak
ada yang istimewa dari pensil yang nenek pakai.

“Tapi nek sepertinya pensil itu sama saja dengan pensil
yang lainnya.” ujar si cucu.

Si nenek kemudian menjawab,
“Itu semua tergantung bagaimana kamu melihat pensil ini.”

“Pensil ini mempunyai 5 kualiti yang mampu membuatmu selalu tenang
dalam menjalani hidup, kalau kamu selalu memegang prinsip-prinsip
itu di dalam hidup ini.”

Si nenek kemudian menjelaskan 5 kualiti dari …

Satu Konklusi..

Image
2009...



"Kegagalan hari Ini bererti pendorong, namun kejayaan semalam bukan bererti kemegahan, oleh itu gantungkanlah cita-citamu setinggi-tinggi bintang di langit, dan rendahkanlah dirimu serendah-rendah rumput di bumi"Too much failure i've faced last year..huh..~Entahla..xde masa utk menyesal dengan masa lalu..ana kena cari keyakinan untuk tahun depan.. Smile,ukhuwah,attitude and my personality.. Ana perlu berubah..xleh malas2 cam tahun lepas,sume benda nak escape..hehe.xleh banyak main2,buat rileks je slalu..huh~kena active sket..waa..banyak kena ubah..but i still be myself..InsyaAllah..dah,kalau bleh nak lupakan sume kekhilafan masa lalu..let the bygone be bygone..mm..Ana xnak  sentuh sangat pasal tahun lepas..biarla..nanti banyak lak ana merepek..banyak sangat perkara yang boleh di'riak'kan tahun lepas.. Hehe.. X tahula..xnakk citer pape..SPM,juz wait for me my dear..haha..serius x sabar nak jumpa..bukan overconfident..but then..ntahla..nak rasa kebebasan..wa…