Posts

Showing posts from September, 2010

Bangun

Image
“…kewajipan yang perlu kamu lakukan lebih banyak daripada masa yang kamu ada.."           Hassan Al-Banna"Allah didn't promise that life would be easy,but He did promise 2 go with u,every step of ur life with Him by ur side,as long as we want him too..so whatever u do,put ur trust in ALLAH.""Islah nafsak,wad'u ghairak""Semakin tinggi dan berat Allah timpakan ujian,ingatlah itu tanda kasih dan sayangnya.. Allah tidak akan pernah uji wafi kalau Allah tahu wafi tidak mampu..InsyaAllah wafi boleh.."As long as you are on the right path,just go on..

+++++++++++++ Izinkan hambamu teruskan musafir mencari redhaMu..
Mungkin ini entri terakhir sehinggalah SPM.. Unless ana dapat curi masa untuk blogging di sekolah.. Alhamdulillah,ana sudah mampu untuk positifkan minda: AKU BOLEH DAPAT STRAIGHT A.. tapi ana masih belum mampu untuk meyakini STRAIGHT A+.. Moga2 ana mampu yakinkan diri sendiri untuk STRAIGHT A+ nnt.. Realiti yang pahit itu kadang2 perlu dite…

Flashbacks

Image
Actually banyak perkara yang ana nak tulis kat sini,tapi xtaula kenapa baru sekarang terasa nak tulis..

-Muzakarah SPM dan PMR

Kalau boleh memang ana xnak susahkan ummi dan abuya datang jauh2,tapi ana memang bersyukur sangat2 kalau ummi dan abuya berpeluang untuk datang ke sekolah.Seriously,ana jarang ceritakan apa yang berlaku kat skola,ana just mention "alhamdulillah,wafi ok jek.." Walaupon itu bukanlah jawapan yang terbaik,tapi itulah jawapan yang sering diberikan.. Alhamdulillah,ana xde la kena blame sangat time muzakarah tue.. Ana rasa kesalahan yang memang selalu ana [just] x masuk kelas [je]..dan lack of concentration dalam kelas.. Chemistry,satu-satunya subjek yang memang [dulu] ana ketinggalan sangat sampai ana memang dah x sempat nak kejar silibus dalam kelas..pastu terpaksa study sendiri dalam kelas.. Atas dorongan rakan2[yela,asyik kena bahan jek..] alhamdulillah sekarang normal sket.. Alhamdulillah,guru2 banyak bagi nasihat yang berguna..Jazakallahu khairan khati…

Salam Aidilfitri

Image
Salam Aidilfitri ana ucapkan kepada semua yang mengenali diri ini.. kata yang pernah terucap.. hati yang pernah terguris.. amanah yang sedang dipikul.. ana susun sepuluh jari memohon kemaaafan.. Kesempurnaan hanya milik yang kuasa.. kekurangan dan kesilapan milik diri ini.. mohon kemaafan untuk segala khilaf dan silap.. SELAMAT HARI RAYA MAAAF ZAHIR BATIN..
+++++++++++++++++++++++ “ Wahai Tuhanku, betapa telah Kau aturkan perkenalan sehingga membenihnya persahabatan dan Kau pupuk ia tumbuh subur di hati kami agar bercambah keimanan. Namun andai hadirku menjadi ulat yang merosakkan antara dia denganMU, maka tidak ada tangguh untukku berundur dari dalam hidupnya.

KeranaMu Tuhanku, saat aku memohon teman yang mengemburkan keimanan dan Kau anugerahkan dia menjadi pohon singgahana agar rimbunnya menjadi teduhanku dari bahang kemarau kehidupan.  Aku dan dia nyata milik-MU.

PadaMu kuserahkannya, andai pengorbanan itu mahar keredhaan. Kerana saat Kau hadirkan pertemuan, telahku redha untuk sebuah perpi…

.:: Habibati ::.

Image
Bismillahirrahmanirrrahim..
Siapa yang Allah cintai..??[to be loved  by Allah is everything] .:: Orang yang bertakwa ::.
"Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang bertakwa"(At-taubah 9:4).:: Orang yg cepat-cepat bertaubat ::.
"Sesungguhnya Allah menyukai orang yang bertaubat dan menyukai orang yang menyucikan diri"(Al-Baqarah 2:222).:: Orang yang adil ::.
"Sesungguhnya Allah menyukai orang yang berlaku adil"(Al-Mumtahanah 60:8).:: Orang yang bertawakal ::.
"Kemudian apabila kamu telah membulatkan tekad,maka bertawakallah kepada Allah.Sesungguhnya Allah menyukai orang yang bertawakal kepadanya.(Ali Imran 3:153).:: Orang yang berbuat kebaikan ::.
"Dan berbuat baiklah,sesungguhnya Allah menyukai orang yang berbuat baik." (Al-baqarah 2:195).:: Orang berjuang pada jalan Allah ::.
"Sesungguhnya Allah menyukai orang yang berperang di jalanNya dalam keadaan teratur seakan-akan mereka sebuah bangunan yang tersusun kukuh.(Ass-Saff 61:4)
************…

Si kreatif laknatullah..

Image
Akibat keletihan yang amat sangat,Syeikh Abdul Kadir al-Jailani hampir terlewat bangun tidur walaupun waktu Subuh hampir tiba..Melihat kejadian itu,syaitan telah menyamar menjadi seekor kucing dan menggigit ibu jari kaki Syeikh Abdul Kadir.Syeikh Abdul Kadir lalu terbangun. Mujur waktu Subuh baru sahaja masuk.Dalam pandangan mata hatinya Syeikh dapat melihat syaitan yang berupa seekor kucing itu.
"Mengapa engkau kejutkan aku untuk solat Subuh,padahal engkau amat benci kepada mereka yang melakukan Solat..?"
"Aku bimbang sekiranya engkau terlewat bangun untuk mendirikan Solat Subuh."jawab syaitan. Aku takut jika engkau terlewat untuk menunaikan solat subuh,engkau akan menampung kelewatan itu dengan amalan-amalan lain yang lebih banyak dan lebih serius,"kata syaitan tersebut. Tambahnya "Engkau akan bersedekah.Engkau akan membantu orang lain.kau akan mengajar lebih lama.Kau akan membaca al-quran untuk menampung kesalahanmu yang sedikit. Dengan itu nanti,aku dan…

al_wafi itu kesetiaan...

Image
Kumulakan tintaku dengan menyebut namaMu tuhan sekalian alam..alhamdulillah,hanya kepadaMu selayaknya semua pujian itu diberikan.
Masih setia
Sudah lama ana biarkan blog ini kesepian..tanpa sebarang coretan atau perkongsian ilmu... Aduhai,ana tidak bermaksud untuk mengeluh tetapi sungguh,ana tidak punya waktu yang cukup.. Jihad di bumi barakah itu ana kira lebih penting memandangkan ana berada di sana..  Belajar dan terus belajar tanpa pernah cuba untuk mengenal apa itu letih.. Alhamdulillah,akhirnya ana diberikan peluang untuk pulang ke kampung, meluangkan hari-hari terakhir ramadhan Al-Mubarak bersama keluarga tercinta di Pulau Pinang..
Sungguh,banyak perkara yang ingin ana coretkan di sini.. Segala perkongsian yang ana kira berguna untuk dimanfaatkan dan disebarkan buat kebaikan semua.. Juga pengalaman terakhir meniti kehidupan sebagai seorang pelajar sekolah menengah yang pastinya ingin ana abadikan dalam ruang maya ini.. pahit manis sebagai seorang pelajar itu sungguh indah sebenarn…