Penawar 2 : Kuasai Diri


Fitnah akan dibentangkan kepada manusia seperti tikar,satu demi satu.Mana-mana hati yang dipengaruhinya tercalitlah di hati itu satu titik hitam.Mana-mana hati yang mengingkarinya tercaltitlah pada hati itu satu titik putih.Hinggalah hati itu menjadi salah satu daripada dua jenis hati;sama ada putih seperti batu putih yang tidak akan dicacatkan oleh sebarang fitnah,atau menjadi hati yang hitam pekat,tidak mengenal maaruf dan mengingkari sebarang kemungkaran. [Riwayat Muslim]
Dalam menjalani liku-liku kehidupan sebagai seorang hamba,kita akan terus berjuang mencari keredhaan Allah S.W.T sehingga ajal datang menjemput,sama ada perjuangan itu berakhir dengan kejayaan ataupun kegagalan.Perjuangan itu bukannya mudah,malah  kadang-kadang terlalu payah untuk dihadapi.Kadang-kadang,rasa sebak itu menjengah di kalbu mengetahui betapa kritikalnya keadaan sekeliling sekarang.Bila berjumpa kawan-kawan lama,mereka sangat berbeza.
"Hang xpala,sekolah agama,SBP pulak tue.Aku susah,kawan semua xmau belajaq.Belajaq benda lain ada la"
Huh!

===============================

Dalam perjuangan hidup,manusia terbahagi kepada tiga golongan:

1.Golongan yang dapat ditewaskan oleh hawa nafsu mereka.Mereka terus-menerus menjadi hamba dunia,dan terus ditipu hidup-hidup.Bisikan syaitan di sebelah terus didengari,tetapi tawanya yang berdekah-dekah tidak pernah disedari.Inilah golongan yang Allah sebutkan di dalam Al-Quran:
Maka pernahkah kamu melihat orang yang menjadikan hawa nafsunya sebagai tuhannya dan Allah membiarkannya berdasarkan ilmu-Nya []dan Allah telah mengunci mati pendengaran dan hatinya dan meletakkan tutupan atas penglihatannya? Maka siapakah yang akan memberinya petunjuk sesudah Allah (membiarkannya sesat). Maka mengapa kamu tidak mengambil pelajaran?[Al-Jaatsiyah 23]
2.Golongan yang kedua ialah golongan yang berjihad melawan hawa nafsunya.Kadangkala mereka menang dan kadangkala mereka kalah.Apabila mereka melakukan kesalahan,mereka bertaubat,menyesal dan memohon ampun kepada Allah.
Dan (juga) orang-orang yang apabila mengerjakan perbuatan keji atau menganiaya diri sendiri , mereka ingat akan Allah, lalu memohon ampun terhadap dosa-dosa mereka dan siapa lagi yang dapat mengampuni dosa selain dari pada Allah? Dan mereka tidak meneruskan perbuatan kejinya itu, sedang mereka mengetahui.[Ali Imraan 135]
3.Golongan ketiga merupakan golongan maksum,iaitu para Rasul dan nabi.

Perkara ini juga terkandung dalam jawapan terhadap soalan yang dilemparkan Nabi Yahya kepada syaitan:
"Ceritakanlah kepadaku mengenai tabiat-tabiat anak-anak Adam di sisi kamu."soal nabi Yahya.
"Segolongan mereka adalah golongan seperti kamu,mereka itu maksu,kami tidak mampu sedikitpun menggoda mereka dan golongan yang kedua adalah golongan yang seperti bola di tangan anak-anak kamu.Hawa nafsu golongan ini telah membantu kami mempengaruhi mereka dan golongan yang ketiga pula adalah golongan yang amat sukar bagi kami,kami menemui salah seorang dari mereka sehinggalah kami berjaya mencapai apa yang kami kehendaki,tetapi kemudian beliau segera beristighfar,dengan istighfar itu telah merosakkan apa yang kami dapati daripadanya,kami tidak akan pernah berputus asa dan kami tidak akan mendapat kehendak kami daripadanya. 
Kita golongan mana? =,="

=============================

"Kau tak contact dia ke?"
"Tak,serius.Nanti dah halal nanti sembang la puas-puas."

OK?

=============================

Ini soal diri kita sendiri.Kalau diri kata tidak,insyaAllah tidak.Melainkan ada hikmah lain yang tersembunyi. Kuasai diri kita,jangan biar kita jadi boneka syaitan durjana.

Katakan tidak kepada mereka.
[erk,menjadi penganggur kehormat ni terlalu banyak syaitan yang menemani..]

Comments

Popular posts from this blog

Umur bertambah,Usia berkurang

Perubahan : Menjadi lebih baik dan sentiasa baik.

Belajar Perlu Berguru