Muslimah dan Gambar..~

Dengan lafaz bismillahirrahmanirrahim...
izinkan ana coret sesuatu di sini[perlu ke minx izin..??]


Ana tidak merasakan apa yang bakal ana tulis merupakan satu kesalahan.. Ana cuba untuk manfaatkan kemudahan yang Allah sediakan untuk menyebarkan sebanyak mungkin ilmu dan peringatan..walaupun ana sedar ana hanya insan biasa.. Sentiasalah berpegang dengan prinsip berpesan-pesan dengan kebenaran dan berpesan-pesan dengan kesabaran walaupun hakikatnya terlalu sukar untuk dilakukan..aduhai~

Dah lama ana sedar mengenai perkara nie..soal muslimah dan gambar..walau sekadar gambar.. Bukan hendak memandai atau mengadakan hukum sendiri[ana bukan ulama'],but then ana rasa perkara ini perlu dihighlightkan.. perlu ana tekankan di sini..

Sebelum tue,try la tengok video nie..


Aduhai,lambakan pelbagai laman web sosial terlalu menyumbang dalam hal ini.. Facebook contohnya,Friendster,Myspace,Tagged n ntah macam2 lagi yang ana sendiri tidak pernah dengar.. Kalau dibuat hypothesis awal,semakin bertambah laman web sosial,semakin bertambah gambar2 user.."haha..

Mm..ana harap yang sedang membaca dapat membuka minda seluas-luasnya,be open-minded dan jangan membuat keputusan terlalu awal dalam hal nie..ye la,ana baru tegur sorang,dah kecik ati..x paham betul.. Ana memang x faham kenapa yang ana tegur tue tidak faham motif ana..Bukan ana nak aibkan beliau..aduhai.. Kalau rasa ana still bersalah ana minta maaf..~assif jiddan..~


Ana faham,kalau kita join mana-mana laman web sosial,sebaik-baiknya mestilah kita letakkan gambar sendiri sebagai perkenalan..betul juga,dah profile kita,xkan gambar orang lain yang kita nak letak.. Dan disediakan kemudahan untuk kita menyimpan gambar-gambar kenangan kita..ya,album..nie yang masalah gak nie.. kadang-kadang bukan gambar kita je yang diexposekan,tapi gambar orang lain..aduhai..kalaulah tuannya xnak gambarnya diexposekan?? Kan menzalimi orang lain namanya..

Muslimah-muslimah sekalian,sedarlah[ana tau antunna sedar] betapa walaupun ianya hanya sekeping gambar,namun gambar itu terlalu berharga..?? apakah kita berfikiran bahawa wajah kita diciptakan untuk tontonan umum..?? Tidak sebenarnya,kecantikan seorang muslimah itu seharusnya dan selayaknya untuk mereka yang bergelar suami.. suami mana yang inginkan kecantikan isterinya dikongsi bersama manusia jagat?? Aduhai..wanita yang baik diciptakan untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik tercipta unutk wanita-wanita yang baik..

Kalaulah ana menyatakan bahawa ada segelinitir yang berniat mempertontonkan kecantikan mereka dengan meletakkan gambar di situ,ada kebenarannya bukan..?? Gambar-gambar inilah yang menjadi salah satu faktor runtuhnya iman para muslimin.. Itu kalau yang cantik,tapi kalau sebaliknya?? Malang buat antunna dijadikan bahan umpatan dan senda gurau orang lain di belakang.. So,dah jadi medium untuk manusia lain mengumpat.. aduhai,banyak gak kesan gambar nie.. 

Aduhai,lagi-lagi dengan kemudahan zaman sekarang,juz right-click dah boleh save gambar yang kita nak..senang ya amat.. Adeyh,bayangkanlah muslimah sekalian,senang2 je gambar mahal kita menjadi milik lelaki lain,bahkan mungkin kita sendiri tidak kenal pemilik baru gambar tersebut..?? Bukan dah jadi murah gambar tue,terlalu senang dimiliki..?? Adeyh,maaf kalau terkasar bahasa.. lagi pula dengan dengan lambakan photo editor,senang2 je gambar antunna bleh diedit ke pelbagai rupa,even boleh diedit untuk tujuan kejahatan.. Alahai,jangan sampai terjadi baru kita nak menyesal..
***************************
seriously,ana x berniat untuk bermusuh dengan sesiapa,ana cuma berharap perkara nie tidak dipandang remeh oleh muslimah2 sekalian..ana tidak menetapkan sebarang hukum untuk perkara nie sebab ana sendiri bukan berilmu sangat..juz dipandang poyo..aduhai..ana tau ana x sempurna untuk menegur,tapi selagi mampu ana akan berusaha..

Fazakkir fainnazzikra tanfa'ul mukminin..InsyaAllah..
*nasihat ana,dalam menilai nanti,biarlah orang menilai keagamaan kita lebih tinggi dari kecantikan kita..dan biarlah mereka yang layak dapat merasai nikmat kecantikan seorang muslimah sejati..~

Comments

  1. bes dibaca.. ade juga kesannya di hati ini..
    tapi kalau x berniat pape, mcm mne tu?

    (ana rse mcm dh tau je jwpnnye..)

    ReplyDelete
  2. ntahla..
    tp ana rasa la..
    better kita wat sumthing yang lebih baik untuk kita..dan xde side effect untuk kita..dan tidak mengundang fitnah..~

    ReplyDelete
  3. ana sokong 100%..
    wajah seorang wanita hanya sepatut dipandang, ditatap oleh yang selayak-layaknya sahaja..
    saper tu??
    suami muslimah tu nanti lah...

    ReplyDelete
  4. terima kasih atas peringatan..
    manusia sering lupa dan alpa.
    alhamdulillah, Allah gerakkan hati utk terus mancari sesuatu dan mendapat kesedaran.
    :)

    ReplyDelete
  5. time kasih krn mengingati...btol la ape yg anta ckpkan 2...bg effect ksedarn pd diri ini..xpe, troskan menegur utk amar makruf nahi mungkar..

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah..
    syukran kerana sudi membaca..
    sebarkanlah..
    Fazakkir fainnazzikra tanfa'ul mukminin

    ReplyDelete
  7. Salam..
    Alhamdulillah, sependapat la kita..

    Mslhnya, rmai yg msih xmemahami..
    Kalaulah mereka (muslimah kita) tahu yg mrupakan tujuan yahudi dn nasrani utk menjatuhkn kembali martabat wanita yg diangkat oleh Islam.. mngkin mereka akn lbih mudah mnerima nasihat ini..

    Sungguh, maruah dn martabat wanita hari ini direndah2kan.. Djadikan mereka model2, sbg agen pelaku produk2, dn kehormatan mrk yakni kcantikan dn aurat mereka, dgunakan scr optimum utk mnarik dn mmuaskan nafsu sang lelaki..

    Na'udzubillahimindzalik..
    Semoga muslimah2 yg mukmin terhindar dr jerat mereka.. Aminn..

    ReplyDelete
  8. Waahhh...
    Hebat!!
    Syabas Ni Fang!
    Sesungguhnya melalui seuntai madah yang diungkapkan mampu mengubah dunia dan seisinya..
    Lelaki yang baik hanya untuk perempuan yang baik dan sebaliknya...

    Boku wa kawatte mizuru ne~
    Kota e wa kite nai...

    Nilah seperti yang dirakamkan dalam Al Quran..
    nak berdakwah perlulah bilhikmah..
    wa maui'zotul hasanah..
    wa mujadalah....
    Yosh!Strike it Ni Fang!!
    Ganbare ne~

    ReplyDelete
  9. salam ziarah..
    ana pon setuju..100%
    tp ana tak taulah nak menegur shbt2 ana..
    serba salah dibuatnye...

    klau fikirkan hti shbt2..
    mmg xkan ke mane..
    tp 2lah..
    hti dah menjerit nak tegur..
    tp suare yg x mau keluar..
    semua sbb..serba slh dan sbb nk jge ht shbt..
    ana xtau nak buat dah..
    pernah ana menegur..
    esoknya ana diboikot..
    ana sedih tgk kwn2 ana..
    sedih yg amat..
    bile tgk laman sosial diorg..myspace ke fs ke ape2 ke..ana rse ana nk tegur time tu jugak..
    TP SUARE TAKUT NAK KELUAR..

    mcm mne carenye ana nk menegur..
    Ya Allah bn2lah.
    syukron..
    semoga terus bangkit dlm penulisan..

    ReplyDelete
  10. ana phm ap yg anta nk smpaikn..
    tq coz ingtkn..but then cre anta smpykn tue salah siket kt org tu..itu pslla dy kcik aty..

    ReplyDelete
  11. yeke..??
    maybe khilaf ana kot..
    kalau dy still kcik ati,ana minx maaf..
    tp ana x ksah pown..

    ReplyDelete
  12. alhamdulillah.ad jugak yg raised this matter.been waitin for sum1 to do it.thx wafi!

    now its all up to the muslimahs themselves.all onto their shoulder to abide the laws of Allah or turn their backs on His Orders.naudzubillah.

    fikir2kan lah saudari2.utk kebaikan antunna jua.
    wallahualam.

    ReplyDelete
  13. alhamdulillah.ad jugak yg raised this matter.been waitin for sum1 to do it.thx wafi!

    now its all up to the muslimahs themselves.all onto their shoulder to abide the laws of Allah or turn their backs on His Orders.naudzubillah.

    even if it means deleting all,mayb thts the best way.n maybe insyaAllah, sumthing better for u at Jannah.fikir2kan lah saudari2.utk kebaikan antunna jua.
    wallahualam.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Umur bertambah,Usia berkurang

Perubahan : Menjadi lebih baik dan sentiasa baik.

Belajar Perlu Berguru